Situația actuală din lume, care ne obligă în momentul de față să rămânem închiși în casă, poate deveni de-a dreptul copleșitoare dacă nu avem grijă de sănătatea noastră mentală și de starea noastră de spirit. Iar dacă nu suntem aproape de cei dragi, trebuie să avem mare grijă să discutăm zilnic cu ei, să îi aducem mai aproape de noi, chiar dacă o facem într-un mod virtual.
Ce putem face?
Este foarte împortant să rămânem activi, să ne găsim diverse ocupații, care pot fi, fie ceva care ne-a făcut din totdeauna plăcere, fie putem profita de aceste momente să învățăm ceva nou. Dacă sunteți printre cei care reușesc încă să lucreze de acasă, atunci cel puțin jumătate din zi ne putem ține ocupați, timp în care ar trebui să încercăm să ne focusăm doar pe asta, să evităm să avem alte distrageri.
Some tips and tricks:
- încearcă să nu ai prea multe lucruri în jurul tău atunci când lucrezi
- delimitează pe cât posibil spațiul de lucru de dormitor, vei fii tentat să o tragi pe dreapta mai des
- încearcă să îți începi ziua cât mai devreme și să menții ziua de lucru la 8 ore, în acest fel vei avea mult mai mult timp și pentru restul actvităților pe care ți le-ai propus
- încearcă o metodă nouă de time manangement, este o perioadă în care poți să îți ții sub control mult mai bine activitățile, obiceiurile și să conștientizezi cum îți petreci timpul
- clean desk policy atât la birou cât și acasă
- nu sări peste mese
- consumă lichide: ceai, apa – nu doar cafea (stay hydrated)
- trage draperiile, deschide geamul, lasă încăperile în care stai sa fie aerisite (dacă nu avem voie să ieșim prea mult afară – sau chiar deloc – asta nu înseamnă că nu avem nevoie de aer curat să ne oxigenăm creierul)
Pentru o mai bună organizare, recomand cu drag cartea: Metoda Bullet Journal, de RYDER CARROLL. Această metodă este descrisă foarte explicit în carte, cu multe exemple și situații reale pe care cei din comunitatea BuJo le-au întâmpinat, dar pe lângă asta, există și o versiune mai scurtă, care te învață cum să îți faci setup-ul și care oferă niște tips and tricks chiar pe site-ul autorului: https://bulletjournal.com/pages/learn . Eu, personal, folosesc această metodă de 4 luni, dar pot să spun că de atunci, jurnalul meu a avut o prezență constantă în viața mea. Am folosit întotdeaua agende, însă era destul de dificil pentru mine să împart agenda de lucru cu cea personală și să nu pierd cumva sensul ei pe parcurs. Această metodă îți arată cum o poți folosi pentru absolut orice situație, prin crearea diverselor colecții și, tot odată, prin indexarea lor (în acest fel, vei stii exact unde ai notat acel ceva important).
Voi aborda într-un alt articol cum putem să ne menținem activi în această perioadă, prin câteva exemple personale și ale cunoscuților mei.
Până atunci, please #stayhome and #besafe! 🙏