mfantana

Am dat recent peste un articol vechi pe care îl scrisesem despre cafea acum mult timp, și m-am gândit că merită un update. (vezi: Fashion inspiration: Coffee | mfantana).

Pe vremea aceea abia ├«ncepeam s─â ├«n╚Ťeleg cum st─â treaba cu cafeaua, iar ├«n Cluj ├«nc─â nu ap─âruser─â coffee shop-uri axate pe specialty coffee (aveam Starbucks si Lavazza).

De atunci însă (2013) și până acum, lucrurile s-au schimbat mult. Cafeaua a devenit un adevărat trend, iar roastingul (prăjirea) ei a devenit artă.

Specialty coffee shops în Cluj

S─â ├«╚Ťi ├«ncepi diminea╚Ťa ├«ntr-o cafenea dr─âgu╚Ť─â ├«n care s─â te bucuri de o cafea cu adev─ârat bun─â, ├«nainte de a merge la serviciu, ├«╚Ťi poate schimba starea de spirit cu totul.

Ambian╚Ťa pl─âcut─â ╚Öi c─âlduroas─â, mirosul de cafea proasp─ât m─âcinat─â ╚Öi gustul perfect al sortimentului t─âu de cafea preferat pot fi tot ce ai nevoie ca s─â ├«╚Ťi re├«ncarci bateriile ├«ntr-o diminea╚Ť─â posomor├ót─â.

├Äns─â dac─â timpul nu ├«╚Ťi permite sau lucrezi ├«n continuare de acas─â, dar vrei s─â te bucuri de o cafea excep╚Ťional─â ├«n confortul casei tale, po╚Ťi s─â o faci cu un echipament minim: espressor manual, latier─â (pentru cappuccino / flat white), +/- mixer de spumat laptele, plus o cafea de calitate.

Spre norocul nostru, Clujul a devenit renumit pentru o plaj─â destul de numeroas─â de cafenele de specialitate, iar unele dintre ele au chiar ╚Öi pr─âjitorie proprie. Printre ele se num─âr─â Hot Pipes, Meron, Coffee Cup, de la care po╚Ťi cump─âra ╚Öi pentru acas─â diversele cafele pe care le au coffee shop, ├«n func╚Ťie de preferin╚Ťele tale (se pot comanda ╚Öi online).

Informa╚Ťiile pe care le g─âse╚Öti de-obicei pe pachet sunt:

  • ╚Ťara de origine,
  • ferma sau produc─âtorul de la care a fost importat─â cafeaua,
  • varietate / soiul cafelei (planta),
  • metoda de procesare,
  • gradul de pr─âjire,
  • notele care compun gustul
  • aciditatea care poate fi determinat─â u╚Öor ├«n func╚Ťie de zona de provenien╚Ť─â.

The World Atlas of Coffee

Ca s─â ├«n╚Ťelegem mai bine ce ├«nseamn─â fiecare, autorul, James Hoffmann, prin cartea sa, The World Atlas of Coffee, ne poart─â printr-o c─âl─âtorie a cafelei, de la semin╚Ťe la originea solului ╚Öi diversele variet─â╚Ťi de plante, p├ón─â la noi can─â.

Acesta ne explic─â originile ╚Öi sortimentele de cafele, cum sunt culese ╚Öi alese boabele, cum sunt cur─â╚Ťate, uscate ╚Öi inclusiv livrate p├ón─â la noi. Ne explic─â diferitele tipuri de pr─âjiri (light roast, medium roast, dark roast).

Variet─â╚Ťi de cafea

C├ónd discut─âm despre variet─â╚Ťile de cafea, ne referim mai exact la diferitele soiuri / plante de cafea arabica:

  • Typica – este considerat─â o varietate de baz─â, de la care au pornit celelate variet─â╚Ťi de cafea prin diverse muta╚Ťii.
  • Bourbon – o muta╚Ťie natural─â a plantei Typica, care cre╚Öte pe insula Reunion, din sudul Africii.
  • Mundo Novo – Brazilia, hibrid Typica/Bourbon
  • Caturra – Brazilia / Columbia muta╚Ťie Bourbon
  • Geisha – Ethiopia / Costa Rica / Panama
  • alte diverse combina╚Ťii sau hibrizi ale diverselor variet─â╚Ťi de plante

Originea cafelei

Nu doar planta ├«n sine ├«i ofer─â gustul aparte, ci ╚Öi zona ├«n care este cultivat─â, care este influen╚Ťat─â de sol, altitudine, procesarea, etc.

De exemplu, ├«n Ethiopia exist─â diverse variet─â╚Ťi s─âlbatice, rezultate din ├«ncruci╚Ö─âri ale plantelor care pot avea ca produs final o cafea cu note citrice / fructate / florale.

Alte exemple:

  • Kenya – gust dulceag cu aciditate ridicat─â / un corp complex
  • Rwanda – note de m─âr ro╚Öu / struguri ro╚Öii / fructe de p─âdure
  • Tanzania – note fructate / fructe de p─âdure / aciditate ridicat─â
  • Brazilia – note: ciocolat─â / alune / aciditate sc─âzut─â
  • Columbia – note: difer─â ├«n func╚Ťie de zon─â (de la ciocolat─â la dulci / fructate)
  • Costa Rica – note dulci / fructate
  • El Salvador – variet─â╚Ťi de bourbon / dulci / aciditate medie
  • Guatemala – note: difer─â ├«n func╚Ťie de zon─â (de la ciocolat─â la dulci / fructate)
  • Honduras – note fructate / aciditate ridicat─â
  • Nicaragua – note fructate / aciditate ridicat─â
  • Panama – note florale / citrice / gust complex
  • Venezuela – note dulci / gust bogat / aciditate sc─âzut─â

Pentru mai multe detalii ╚Öi curiozit─â╚Ťi, v─â invit s─â descoperi╚Ťi cartea: The world atlas of coffee, iar pentru mai multe coffee shots, follow me on insta: mfantana.

Sper ca articolul acesta s─â v─â ajute s─â descoperi╚Ťi ╚Öi voi lumea magic─â a cafelelor de calitate!

Cu drag,

ro_RO
Meniu