Clutter [ kluht-er ]


verb (used with object)
to fill or litter with things in a disorderly manner:
All kinds of papers cluttered the top of his desk.

noun
a disorderly heap or assemblage; litter:
It’s impossible to find anything in all this clutter.
a state or condition of confusion.


În traducere: Dezordine

Nu știu dacă și voi ați fost afectați sau nu, dar fenomenul de clutter/declutter pare să fie momentan peste tot. Se pare că odată ce stai prea mult într-un loc, fiecare obiect care stă puțin într-o parte ajunge să te râcâie în subconștient, mai ales dacă sunt multe și sunt peste tot…

Citeam o carte scrisă de Zoe McKey, The Art of Minimalism, în care autoare contemporană povestește despre familia ei din România și despre obiceiurile oamenilor de strânge diverse lucruri (utile sau mai puțin utile) de-a lungul timpului (și aici se referea mai ales la cei care au trăit în perioada comunismului). Aceasta prezintă diverse metode de a scăpa de dezordine precum metoda Konmari sau Wabi Sabi, dar și sfaturi legate de cum să adopți stilul scandinav – hygge

Ce este interesant însă e faptul că acest subiect a explodat de-a dreptul anul trecut, în perioada pandemiei și cred că va continua, cel mai probabil, atâta timp cât lumea își petrece acum majoritatea timpului în casă.

Minimalism

Minimalismul a devenit un stil de viață real pentru unele persoane, care au recurs la această metodă, alegând să trăiască mai simplu, în mare parte pentru a evita stresul și anxietate pe care ți-o poate provoca o casă plină de lucruri împrăștiate peste tot. Iar acum, cred că a devenit mult mai popular din cauză că stând atâta timp în casă, vrând, ne-vrând, dacă ai prea multe obiecte în jurul tău, dezordinea te face să nu te poți concentra pe ce ai de lucru.. și nu ești tu de vină ca individ, e doar felul în care creierul răspunde la stimuli.

Steven Schuster explică în cartea sa, Keystone Habits, că atenția noastră funcționează non-stop, chiar și în momentele în care spunem că nu putem fi atenți la ceva. Imposibilitatea de a ne concentra pe acel ceva se datorează faptului că am fost distrași și atenția noastră s-a concentrat pe un alt lucru (un alt stimul). Și, în cazul de față, stimulii sunt mulți.. telefonul care vibrează nonstop, persoane care te caută și vor ceva de la tine sau social media-ul, pe care odată ce l-ai pornit e greu să te mai desparți de el, etc. Facebook, Instagram, Tik Tok sunt concepute în așa fel încât să îți capteze atenția bombardându-te în continuu cu stimuli: feed interminabil, videoclip după videoclip, știri cu titluri care mai de care mai scandaloase, efectiv o gaură neagră în care poți pierde ore în șir.

Ca urmare, dacă vrei să poți rămâne concentrat pe ceea ce trebuie să faci, ar fi bine ca spațiu de lucru să fie cât mai curat și mai ordonat, ca să nu ai în jurul tău lucruri care te pot distrage. Țin minte că și în facultate, în timpul sesiunii, nu puteam să încep să învăț până nu făceam curățenie în jurul meu, să știu că nu mai îmi stă nimic pe creier.

Digital detox

În acest “declutter” trebuie ținut cont neapărat și de partea de tehnologie, dacă nu poți ține telefonul deoparte, pe o altă masă, măcar încearcă să oprești notificările. Nu trebuie să răspunzi instant la orice mesaj pe care îl primești, poți să iei pauze la anumite intervale de timp, pe care le stabilești în prealabil, în care să te ridici de la birou, să te miști puțin, să iei chiar și o gură de aer proaspăt, timp în care poți și răspunde mesajelor primite.

Take a break

Pauzele au și ele importanța lor deoarece, inevitabil, chiar dacă ne-am propus să stăm concentrați pe un anumit subiect, după un timp, nivelul de concentrare scade și ne trezim că ne aducem aminte fel de fel de întâmplări sau ajungem să ne gândim la ce s-ar putea întâmpla dacă….. Moment în care iese la suprafață – The Monkey Mind – Creierul maimuță, care deseori crează scenarii imaginare sau diverse dezbateri în interiorul nostru. Atunci ar trebui să știi că e momentul perfect să iei o pauză și să ieși, să respiri adânc, să te deconectezi, pentru că nu ai nevoie de acea energie negativă. 

Dar să revenim la partea de ordine și disciplină pentru acasă, pe Netflix găsiți două emisiuni interesante: Tidying Up with Marie Kondo și Get Organized with The Home Edit, pline de tips and tricks, însă dacă nu sunteți fani Netflix/Reality show, puteți găsi și cărțile lor (plus multe alte cărți pe această tema, atât în format digital, cât și în librării, în format hardcopy – just google it):

 

 

ro_RO
× Trimite mesaj