Sper că vă regăsesc cu bine în noul an și că ați avut parte de multă odihnă și destul timp să vă reîncărcați bateriile pentru noul an.
Începuturile de an ne oferă întotdeauna puțin răgaz ca să ne putem detașa de la tot ce a fost stresant, să reflectăm asupra anului ce a trecut și să planificăm ceea ce vrem să reușim în noul an ce urmează.
Această perioadă dintre sărbătorile de iarnă este mai specială, nu doar datorită cadourilor pe care le primim sau le facem, ci și datorită faptului că ne face să ne apropiem mai mult de familie. Avem timp să ne împărtășim visele și dorințele, avem timp să savurăm o cafea în oraș alături de persoana iubită și să ne plimbăm pe timp zi, fără să fim pe grabă. Avem timp să încetinim ritmul alert, să ne încetinim respirația, avem timp să fim, să existăm.
Lectura dintre sărbători
Pe lângă compania celor dragi, am avut parte și de o lectură mai atipică: Cartea alinării, de Matt Haig. Și când zic atipic, mă refer la faptul că aceasta este o colecție de notițe și gânduri pe care autorul le-a grupat în această carte, care uneori sunt doar un paragraf, iar alteori pagini întregi în care autorul dezbate un subiect despre natura umană.
Să cauți continuu sensul vieții e ca si când ai căuta sensul pâinii prăjite. Uneori e mai bine să mănânci pur și simplu pâinea prăjită.
Cartea alinării, Matt Haig.
Printre aceste pagini găsim sfaturi, contemplări și chiar mantre, menite să ne ajute în perioadele mai dificile. Nu e carte care să te bombardeze cum multe informații, ci mai degrabă e o carte prin care autorul încearcă să fie cel mai bun prieten al tău, care e lângă tine seara și îți zice că totul va fi bine, că e normal să simți anumite sentimente și că e ok să nu fii ok câteodată. (It’s ok not to be ok!)
Lasă-le să curgă. Toate gândurile nerostite. Toate emoțiile reprimate. Toate greutățile neasumate. Toate secretele vinovate. Toate amintirile dureroase. Toate colțurile ascunse. Toate adevărurile incomode. Toate rănile neîngrijite. Toate ideile supărătoare. Toate dorințele latente si reprimate. Toată apa strânsă în spatele digului. Nu aștepta să crească presiunea. Nu aștepta să explodeze. Lasă-le să curgă. Lasă-le să curgă. Lasă-le să curgă.
Cartea alinării, Matt Haig.
Înainte de acest concediu am ajuns să fiu puțin copleșită de tot ce se întâmpla în jurul meu, am avut o perioadă în care nu dormeam foarte bine (eram stresată din cauza serviciului, din cauza incertitudinii în care trăim în acest context pandemic), dar mă bucur că chiar am reușit în acest concediu să mă detașez, am dormit mult, mi-am reîncărcat bateriile, am ieșit din casă și am dat peste această carte, care chiar dacă inițial nu am fost sigură că îmi va plăcea, a avut un efect extrem de liniștitor asupra mea și a subconștientului meu.
Cumva asta s-a întâmplat și din cauză că citeam aceste fragmente chiar înainte de culcare, și am descoperit că aparent dacă reușești să ai gânduri liniștitoare înainte să adormi, ai parte de un somn mult mai liniștit, așa că, voi păstra în continuarea această carte pe noptieră.
Dacă sunteți interesați de mai multe cărți scrise de Matt Haig, pot să recomand cu drag: