Odată cu venirea verii, se anunță și noile release-uri în materie de tehnologie. Dacă sunteți pasionați de asta, probabil ați văzut deja prezentarea noilor versiuni de software care urmează să apară în toamnă, odată cu lansarea noilor telefoane și smartwatch-uri.

Pentru cei mai curioși, există și un program de beta testing, în care putem primi în avans actualizările de software pentru a le testa și evalua, înainte ca acestea să fie disponibile publicului larg.

Știu că mulți dintre noi am ajuns să fim destul de sceptici când vine vorba de tehnologie, dar vina aici o are în mare parte social media și universul și stilul de viață perfect pe care îl vinde, însă este până la urma la latitudinea noastră să decidem cum o vom folosi.

În continuare voi trece în revistă featurile-urile care mi-au atras atenția și care, după părerea mea, ne pot ajuta să fim mult mai mindful despre cum folosim tehnologia:

WatchOS 9

Starea noastră de bine ține cont de mulți factori: contează să dormim suficient, să mâncăm bine, să ne oferim necesarul de nutrienți, să facem mișcare, să găsim modalități de elimina stresul zilnic, etc.

Odată cu WatchOS 9, aplicația de Health vine cu câteva update-uri semnificative:

  • monitorizarea somnului devine mai bună, fără a fi nevoie să folosești alte aplicații speciale
  • se introduce un nou feature numit: Medication app; tot în cadrul aplicației Health vei putea să îți setezi notificări pentru a luat medicamente, suplimente alimentare, etc (știu că varianta clasică cu alarme tradiționale ar putea funcționa la fel de bine, însă în acest fel, le puteți și marca dacă le-ați luat, având un overview la final de zi, săptămână, etc.)
Personalizare

Interfața principală vine cu un update major care permite acum personalizarea fețelor de ceas direct de pe Apple Watch, fără să fie nevoie să mai folosim aplicația de pe telefon, plus câteva fețe noi.

Printr-o apăsare lungă pe cadran, vei putea accesa un nou meniu care permite schimbarea feței sau personalizarea feței curent: stil, cadran, culoare – și în funcție de tema aleasă, schimbarea scurtăturilor (numite ”complications”).

În caz că termenul de ”complicații” nu vă este familiar (un nume destul de ciudat), acestea sunt de fapt niște butoane – scurtături, către aplicațiile voastre uzuale, iar unele teme permit un anumit număr de complicații să fie afișate pe ecran.

iOS 16

Când vine vorba de iPhone, știm cu toții că până recent, acesta nu era prea personalizabil, însă începând cu versiunea curentă de iOS 15, au fost introduse câteva elemente noi, precum widget-uri, moduri de ”focus”, etc.

iOS 16 vine cu câteva îmbunătățiri în plus la capitolul personalizare:

  • lock screen (ecranul de deblocare) permite acum selectarea de widgeturi / asemănătoare cu scurtăturile (shortcuts) de pe ceas, care pot indica vremea, procentajul bateriei pentru diverse device-uri conectate, pașii făcuți, etc;
  • tot legat de lock screen, orice poză poate deveni acum o imagine 3D: algoritmul de AI analizează imaginea și extrage subiectul principal al fotografiei, făcând posibil efectul de ”adâncime / depth”.

Moduri personalizate de focus

Până recent am avut doar câteva moduri predefinite de focus: Sleep, Drive, Do not disturb, Work – prin care puteam selecta atât persoanele de la care puteam primi apeluri, dar și aplicațiile care puteau transmite notificări, astfel încât să nu fim deranjați sau distrași când avem nevoie să ne concentrăm sau să ne odihnim.

Noul update aduce posibilitatea de:

  • a adăuga moduri noi, personalizate, care pot fi activate atât time-based cât și automatizate, în funcție de locație sau alte surse externe;
  • a lega un lock screen si un home screen personalizat pentru fiecare mod, adică putem vedea pe home screen doar aplicațiile care ne interesează la momentul respectiv: de exemplu dacă lucrăm, putem avea afișate pe home screen doar aplicațiile legate de muncă (Teams, Outlook, OneNote, etc) sau un ecran gol, dacă vrem să nu fim deloc tentați să accesăm vreo aplicație.

Continuity camera

Un alt feature interesant vine în combinație cu folosirea unui Mac, iMac sau Mac Mini, care permite transformarea iPhone-ului într-o cameră web de foarte bună calitate.

Eu personal folosesc un Mac Mini, care nu are incorporat nici microfon, nici cameră web, iar acest feature mă va scuti de o investiție adițională în cazul în care voi folosi mac-ul pentru apeluri video sau diverse filmări.

În concluzie, este la latitudinea noastră cum alegem să ne folosim dispozitivele, ele pot fi atât aliatele noastre, cât și dușmani mâncători de timp și atenție.

Use it mindful!

Image sources: Apple.com / Pinterest

ro_RO
× Trimite mesaj