Încă din 2019, de când am citit prima dată cartea lui Ryder Carroll – Metoda bullet journal, am experimentat diferite sisteme de organizare cu diverse layout-uri lunare și săptămânale, dar de aproximativ un an m-am limitat la un singur tip de layout care am văzut că funcționează pentru mine. (Vezi și: https://mfantana.ro/2020/03/24/stamacasa/)
Agenda pe care o folosesc încă de la începutul anului este una personalizată, cu coperți create de mine, iar interiorul conține o liniatură punctată (Bullet Journal), pe care le-am comandat la una dintre tipografiile locale din Cluj-Napoca.
Motivul principal pentru care am ales să fac asta este din cauză că, la noi în țară, nu prea se găsesc modele drăguțe, așa că am optat să îmi creez propriul model.
Ca inspirație, am urmărit foarte multe postări și videoclipuri din comunitate #BuJo (Instagram-ul , Pinterest-ul, YouTube-ul sunt pline de content din acest fel) și pot să zic că le admir răbdarea și spiritul artistic, însă nu toată lumea are același talent sau același timp la dispoziție pentru a crea modele atât de complexe, așa că voi încerca să vă arăt un design simplu care poate funcționa și pentru voi.
Registru lunar
Voi începe direct cu registrul lunar (#BulletJournalMonthlyLog), care conține de fapt un calendar personalizat în care puteți nota programările și evenimentele importante din această lună. Eu am ales, după cum puteți vedea un design simplu, liniar și ordonat.
Este ușor de completat, iar evenimentele importante pot fi ușor colorate sau evidențiate cu marker-ul. Acest timp de calendar ne oferă în principiu o privire de ansamblu a lunii curente.
Bugetul lunar
Ca și o continuare a registrului lunar, pagina alăturată lui va fi pagina de Buget Lunar, în care notez de obicei cheltuielile lunare: facturi, rate, subscripții și orice alte cheltuieli majore pe care le fac în acea lună, precum și ce sumă am reușit să pun în contul de economii.
Registrul zilnic / săptămânal
În continuare, urmează registrul zilnic, care este o colecție de idei, gânduri și activități (sau sarcini) pe care trebuie să le parcurgem în ziua respectivă.
Pentru a avea un exemplu ilustrat, layout-ul meu conține un spațiu alocat pentru fiecare zi din săptămână și un mic to-do list pentru a nota lucrurile cele mai importante din acea săptămână - însă, în viața reală aloc spații diferite pentru fiecare zi, în funcție de cât de multe gânduri / task-uri am așternut pe hârtie.
După cum spune și autorul, ideea de bază a bullet journal-ului este să îți ofere cât mai multă libertate ca să poți să creezi un spațiu al tău, care să se plieze nevoilor tale și să nu fii constrâns de un anumit număr de rânduri sau pagini.
Personal, folosesc acest layout atât la birou cât și în viața de zi cu zi pentru că îmi place mult flexibilitatea pe care o oferă și nu cred că voi aduce schimbări majore pe viitor.
Ce pot spune sigur sigur e că nu aș putea folosi mai multe agende în același timp, chiar dacă ar avea scopuri diferite. Am încercat, nu funcționează! Dar, în schimb, acest sistem de organizare all-in-one este perfect pentru mine.
Îmi pare rău sincer că nu am aflat mai repede de el, pentru că mi-ar fi prins foarte bine și în facultate (chiar dacă a trecut de mult, încă mă gândesc cu drag la acei ani și aș avea multe sfaturi să îmi dau).
Sper ca aceste idei să vă inspire, iar odată ce voi termina această agendă voi reveni cu un setup complet pentru anul viitor și cu un nou design!