Am dat recent peste un articol vechi pe care îl scrisesem despre cafea acum mult timp, și m-am gândit că merită un update. (vezi: Fashion inspiration: Coffee | mfantana).

Pe vremea aceea abia începeam să înțeleg cum stă treaba cu cafeaua, iar în Cluj încă nu apăruseră coffee shop-uri axate pe specialty coffee (aveam Starbucks si Lavazza).

De atunci însă (2013) și până acum, lucrurile s-au schimbat mult. Cafeaua a devenit un adevărat trend, iar roastingul (prăjirea) ei a devenit artă.

Specialty coffee shops în Cluj

Să îți începi dimineața într-o cafenea drăguță în care să te bucuri de o cafea cu adevărat bună, înainte de a merge la serviciu, îți poate schimba starea de spirit cu totul.

Ambianța plăcută și călduroasă, mirosul de cafea proaspăt măcinată și gustul perfect al sortimentului tău de cafea preferat pot fi tot ce ai nevoie ca să îți reîncarci bateriile într-o dimineață posomorâtă.

Însă dacă timpul nu îți permite sau lucrezi în continuare de acasă, dar vrei să te bucuri de o cafea excepțională în confortul casei tale, poți să o faci cu un echipament minim: espressor manual, latieră (pentru cappuccino / flat white), +/- mixer de spumat laptele, plus o cafea de calitate.

Spre norocul nostru, Clujul a devenit renumit pentru o plajă destul de numeroasă de cafenele de specialitate, iar unele dintre ele au chiar și prăjitorie proprie. Printre ele se numără Hot Pipes, Meron, Coffee Cup, de la care poți cumpăra și pentru acasă diversele cafele pe care le au coffee shop, în funcție de preferințele tale (se pot comanda și online).

Informațiile pe care le găsești de-obicei pe pachet sunt:

  • țara de origine,
  • ferma sau producătorul de la care a fost importată cafeaua,
  • varietate / soiul cafelei (planta),
  • metoda de procesare,
  • gradul de prăjire,
  • notele care compun gustul
  • aciditatea care poate fi determinată ușor în funcție de zona de proveniență.

The World Atlas of Coffee

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă fiecare, autorul, James Hoffmann, prin cartea sa, The World Atlas of Coffee, ne poartă printr-o călătorie a cafelei, de la semințe la originea solului și diversele varietăți de plante, până la noi cană.

Acesta ne explică originile și sortimentele de cafele, cum sunt culese și alese boabele, cum sunt curățate, uscate și inclusiv livrate până la noi. Ne explică diferitele tipuri de prăjiri (light roast, medium roast, dark roast).

Varietăți de cafea

Când discutăm despre varietățile de cafea, ne referim mai exact la diferitele soiuri / plante de cafea arabica:

  • Typica – este considerată o varietate de bază, de la care au pornit celelate varietăți de cafea prin diverse mutații.
  • Bourbon – o mutație naturală a plantei Typica, care crește pe insula Reunion, din sudul Africii.
  • Mundo Novo – Brazilia, hibrid Typica/Bourbon
  • Caturra – Brazilia / Columbia mutație Bourbon
  • Geisha – Ethiopia / Costa Rica / Panama
  • alte diverse combinații sau hibrizi ale diverselor varietăți de plante

Originea cafelei

Nu doar planta în sine îi oferă gustul aparte, ci și zona în care este cultivată, care este influențată de sol, altitudine, procesarea, etc.

De exemplu, în Ethiopia există diverse varietăți sălbatice, rezultate din încrucișări ale plantelor care pot avea ca produs final o cafea cu note citrice / fructate / florale.

Alte exemple:

  • Kenya – gust dulceag cu aciditate ridicată / un corp complex
  • Rwanda – note de măr roșu / struguri roșii / fructe de pădure
  • Tanzania – note fructate / fructe de pădure / aciditate ridicată
  • Brazilia – note: ciocolată / alune / aciditate scăzută
  • Columbia – note: diferă în funcție de zonă (de la ciocolată la dulci / fructate)
  • Costa Rica – note dulci / fructate
  • El Salvador – varietăți de bourbon / dulci / aciditate medie
  • Guatemala – note: diferă în funcție de zonă (de la ciocolată la dulci / fructate)
  • Honduras – note fructate / aciditate ridicată
  • Nicaragua – note fructate / aciditate ridicată
  • Panama – note florale / citrice / gust complex
  • Venezuela – note dulci / gust bogat / aciditate scăzută

Pentru mai multe detalii și curiozități, vă invit să descoperiți cartea: The world atlas of coffee, iar pentru mai multe coffee shots, follow me on insta: mfantana.

Sper ca articolul acesta să vă ajute să descoperiți și voi lumea magică a cafelelor de calitate!

Cu drag,

ro_RO