Pentru tech-enthusiasts, lunile august, septembrie, octombrie vin la pachet cu noi lansări de gadget-uri și telefoane, dar nu numai. Odată cu lansările noilor telefoane, vom primi pe device-urile noastre noi sau vechi și ultimele versiuni de softuri, așa că hai să vedem împreună ce ne pregătește noul iOS 17!

iOS 17

Față de anul trecut (vezi post) când focusul a fost mai mult pe îmbunătățirea funcționalităților existente, anul acesta se pare că vom vedea câteva lucruri complet noi.

Începând cu modul de încărcare, avem o nouă funcționalitate numită “standby mode” prin care, atunci când telefonul este pus la încărcat în poziție landscape (peisaj), acesta se transformă într-un ceas de birou/noptieră pentru a avea la îndemână informații esențiale, precum ora, data, temperatura sau memento-uri.

Wellbeing

Conceptul de mindfulness a început să fie tot mai popular în ultimii ani, din acest motiv și Apple a introdus în aplicația de Health zona de “Mental Wellbeing“.

Inițial aplicația oferea posibilitatea să înregistrezi un moment de mindfulness în care puteai face exerciții de respirație sau meditație. Cu noua aplicație, însă, poți înregistra felul în care te simți și motivul pentru care te simți în acest fel, pentru a putea reflecta ulterior asupra acestui fapt, iar pe viitor vom putea vizualiza aceste informații sub forma unui grafic pentru a putea analiza cum ne-am simțit într-o anumită perioadă de timp.

Această funcționalitate este bineînțeles dedicată tuturor persoanelor care sunt interesate să analizeze felul în care se simt, ce emoții simt în legătură cu anumite situații sau persoane. Poți chiar parcurge un chestionar care îți poate evalua / estima tipul de personalitate și dacă ești sau nu predispus la depresie.

La pachet cu acest feature, vine și noua aplicație numită “Journal” prin care vei putea ține un jurnal privat, interactiv, la care poți adăuga poze, filmulețe, etc.

Din păcate, această aplicație nu a fost lansată în beta testing și nu există prea multe detalii despre ea, dar s-a precizat că va fi lansată odată cu versiunea oficială de iOS 17 din toamnă, cu noile telefoane.

Dacă tot am început să discutăm despre zona de health, o nouă funcție adăugată este cea de Vision Health care se concentrează pe sănătatea ochilor și prevenirea miopiei, mai ales la copii. Acest feature ar trebui să detecteze dacă ții telefonul sau tableta prea aproape de ochi și te va sfătui să îl depărtezi puțin.

WatchOS 10

Toate cele menționate mai sus se regăsesc, bineînțeles, și printre aplicațiile din Apple Watch cu noul watchOS 10 pentru a ne fi la “îndemână” chiar și atunci când nu avem telefonul la noi sau nu avem acces la el.

Însă cea mai importantă schimbare mi se pare reorganizarea totală a Control Center-ului, care a devenit acum mult mai accesibilă doar prin apăsarea butonului lateral. Pentru multe persoane, combinațiile de swipe up, swipe down, .etc par destul de obositoare și multe persoane se simt chiar descurajate să încerce device-uri prea complicate. Această simplificare a meniului, după părerea mea, va fi un real succes pentru Apple.

Overall enthusiasm

Nu toată lumea își permite să își schimbe device-urile în fiecare an când sunt lansate, dar cu aceste update-uri anuale de software, pare că nu pierzi prea multe, deoarece funcționalitățile noi și esențiale îți sunt disponibile chiar dacă ai un device cu 4-5 ani mai vechi.

ro_RO