„Manifestarea este o îmbinare a științei și a înțelepciunii; este o filozofie de viață și o practică de dezvoltare personală care te ajută să-ți trăiești cea mai bună existență.”Roxie Nafousi

Manifest este o carte foarte populară apărută în ultimul an, scrisă de Roxie Nafousi, un coach de dezvoltare personală destul de renumit din Marea Britanie, care ne prezintă în 7 pași o metodă de a ambiționa să chiar reușești să faci ce îți dorești în viață (un scurt plan de bătaie, în care vei face și câteva exerciții de introspecție).

Per ansamblu, cartea este foarte drăguță, cu sfaturi de bun simț, exerciții practice care te vor provoca să faci puțin “soul searching” și câteva povestioare personale pe care le vei descoperi odată ce parcurgi aceste pagini.

Pentru cei interesați, Bookzone (not sponsored) oferă o reducere la pachetul care conține ambele cărți ale autoarei:

https://bookzone.ro/carte/pachet-manifest-cartonata-bkz
Pasul 1: Fă-ți o viziune clară

Pe scurt, a manifesta înseamnă să faci ceva să se întâmple, cum spune autoarea. Asta înseamnă că dacă îți dorești ceva cu adevărat, ar trebui să faci și pașii necesari ca acest lucru să se întâmple.

Însă, după cum spune și primul capitol, PASUL 1: Fă-ți o viziunea clară, trebuie să știi încotro te îndrepți și ce îți dorești cu adevărat să faci, iar pentru asta, metoda pe care autoarea ne-o propune este să facem o planșă a viziunii, pe care să notăm exact ce ne dorim (ca un mic reminder), iar apoi să o punem deoparte.

Pasul 2: Elimină teama și îndoiala

Munca adevărată cu sinele nostru începe abia din al doilea capitol, intitulat: PASUL 2: Elimină teama și îndoiala. Acest capitol începe cu un citat foarte bine ales: Teama și neîncrederea în sine au fost dintotdeauna cei mai mari dușmani ai potențialului uman.”

Aici subiectul principal este cum să scapi de frica eșecului și să îți crești stima de sine. Sunt prezentate câteva exerciții de introspecție prin care să determini care sunt temerile pe care le ai când vine vorba de scopul tău final (probabil genul de exerciții pe care le-ai face și cu un life coach, dacă ai apela la el).

Pasul 3: Armonizează-ți comportamentul

Capitolul 3, sau PASUL 3: Armonizează-ți comportamentul, descrie și exemplifică tipuri de comportamente proactive care chiar fac pași reali în direcția îndeplinirii scopului final. Pe scurt, dacă îți dorești ceva cu adevărat, vei fi nevoit să faci anumiți pași în direcția aia, nu doar să visezi cum ar fi.

De ex. dacă vrei să devii instructor de yoga, trebuie să faci anumite cursuri și pregătiri pentru a-ți primi certificarea. Dacă vrei să ai clienți, trebuie să te promovezi și să lucrezi la un portofoliu, altfel oamenii nu au cum să știe despre tine. Și aici, la fel ca în capitolul anterior, sunt prezentate câteva exerciții care te îndeamnă să notezi pașii concreți pe care urmează să îi faci.

Pasul 4: Treci testele Universului

Sfaturile din acest capitol se referă în mare să nu cădem în plasa vechilor obiceiuri proaste. Dacă dorim să schimbăm cu adevărat ceva la noi sau în viața noastră, trebuie să învățăm să avem răbdare și să avem încredere în proces – TRUST THE PROCESS. Autoarea menționează faptul că trebuie să avem încredere în noi că ce e al nostru e pus deoparte și să nu ne abatem de planul nostru pentru o alternativă mai rapidă care poate ne va satisface pe moment, dar nu pe termen lung.

Pasul 5: Îmbrățișează recunoștința

Pentru a avea un mindset pozitiv și a nu ne lăsa demotivați în momentele dificile, autoarea recomandă practicarea recunoștinței. Asta înseamnă că în momentele în care ne simțim deznădăjduiți, ar trebui să ne mutăm atenția asupra lucrurilor bune din viața noastră, pentru a ne schimba starea de spirit și pentru a prinde putere să trecem mai departe. Pentru cei care nu sunt obișnuiți cu acest tip de practică, pot începe de la niște lucruri general valabile, cum ar fi cele 3 categorii menționate în carte:

  • Recunoștința pentru sine
  • Recunoștința pentru viață
  • Recunoștința pentru lume
Pasul 6: Transformă invidia în inspirație

Invidia este un sentiment pe care toată lumea îl simte, într-un fel sau altul. Important este cum reacționezi mai departe. Modul în care gândim, percepem și decidem să interpretăm anumite lucruri ne poate schimba foarte mult. Așa că, înainte să intrăm într-o stare proastă atunci când vedem ceva ce ne dorim, am putea încerca să ne simțim inspirați de acel lucru și să încercăm să îl manifestăm și noi.

În acest capitol este abordat și subiectul – Social Media – și influența proastă pe care o poate avea asupra stării noastre de spirit. În urma a multor studii efectuate pe acest subiect, a reieșit faptul că multă lume are o stare de spirit mult mai joasă în urma consumului de social media. Asta se întâmplă datorită faptului că ni se prezintă o lume ideală, fără defecte, diverse produse lansate zi de zi, fără de care suntem făcuți să credem că nu vom fi fericiți, etc.

Soluția aici nu este neapărat să renunți de tot la folosirea acestor aplicații, ci limitarea lor și filtrarea conținutului. Putem urmări oameni și canale care ne inspiră cu adevărat, în loc să fim bombardați de mai multe reclame la diverse produse de care nu avem nevoie.

O să fac o mică paranteză aici despre un podcast pe care l-am descoperit recent: “On Purpose with Jay Shetty“. E plin de content inspirațional de la diverse celebrități și persoane cunoscute. Aici am găsit chiar un episod cu autoarea acestei cărți:

Pasul 7: Ai încredere în Univers

Așa cum am menționat și mai sus, TRUST THE PROCESS.

“Nerăbdarea este dușmanul manifestării”. Dacă avem un plan bine pus la punct, știm exact ceea ce ne dorim și am început să facem pași către acel goal, atunci trebuie să avem și răbdare să ajungem acolo. Ceea ce ne dorim nu va putea fi înfăptuit peste noapte, dar dacă suntem consecvenți, vom ajunge unde ne-am propus.

Apropo de asta, am văzut recent un podcast tot de la Jay Shetty, cu Arnold Schwarzenegger unde vorbește despre lansarea unei noi cărți – Be Useful: Seven Tools for Life. El vorbește aici tot despre vizualizarea scopurilor și despre faptul că nu crede în planuri B. Acesta spune că el și-a făcut întotdeauna o imagine clară despre ceea ce dorește să facă și a făcut tot ce i-a stat în putință să ajungă acolo (dar mai multe despre asta, în curând, la următoare recenzie.).

Până atunci, ține minte, definește-ți foarte bine targetul, încearcă să vizualizezi cât mai bine ceea ce vrei, fă un plan bine pus la punt și dă-i bice. Și nu uita, trust the process!

Pentru cei interesați, Bookzone (not sponsored) oferă o reducere la pachetul care conține ambele cărți ale autoarei:

https://bookzone.ro/carte/pachet-manifest-cartonata-bkz

ro_RO