După cum știți, s-a lansat recent o nouă aplicație din sfera META (Facebook / Instagram / Whatsapp), numită Threads. Pe scurt e omologul lui Twitter (actualul X), unde lumea poate deschide un subiect de discuție care poate fi continuat în comentarii, re-postat, etc.

Lansarea acestei platforme a fost amânată în Europa din cauza unor reglementări pe care UE le-a cerut. Long story short, aceasta s-a lansat, e disponibilă pentru toată lumea, dar adevărata întrebare e.. avem nevoie de ea? Asta s-a întrebat multă lumea în ultimele zile. Însă pe lângă clasicele întrebări despre cum se folosește, mulți dintre noi am observat și un val de pur hate (ură sau răutăți gratis) care pare că să se fi născut din nimic (sau din frustrări acumulate).

Am văzut diverse postări complet aleatorii de la diverse persoane necunoscute care au început să ii facă în diverse feluri pe alți oameni care aparent nu se ridică la „nivelul lor”, oameni care dintr-o dată se simt superiori sau diverse personaje care postează comentarii răutăcioase la oricine prind, doar să adune followers.

Genul acesta de comportament mă face să mă întreb în continuare… Ce sens are? Ce sens are să instigi atâta ură? În momentul în care ai făcut asta, ai dovedit exact contrariul la ceea ce pretinzi, nu ești deloc superior. Nu e prima dată când vedem asta, Facebook-ul e plin, Youtube-ul e plin, dar aici din momentul în care au început să intre oamenii, s-a dat cu hate la orice.

Dorința de atenție

Înțeleg că genul acesta de comportament e menit să atragă atenție, dar e foarte greșit modul de abordare. Cum spuneau unele persoane pe acolo, tot ce scrii pe platformele acestea rămâne acolo, sunt publice, pot avea repercusiuni și în viața reală. S-a întâmplat în trecut și pe Twitter. Au fost scoase la iveală diverse tweet-uri răutăcioase din ”tinerețea” unor artiști sau persoane faimoase, care au ajuns să fie dați afară sau lăsați fără anumite contracte din cauza acestor comentarii.

De ce au oamenii atâta satisfacție să fie răi unii cu alții? Pe lângă nevoia de a atrage atenția poate fi vorba și de invidie? Stimă de sine scăzută?

Transformă invidia în ceva constructiv

Invidia ar fi unul dintre răspunsuri. Este un sentiment extrem de puternic, care fie te poate ține pe loc în bula ta plină cu răutăți, fie poți alege să îl folosești într-un mod constructiv, mai exact să transformi invidia în inspirație. Din păcate, unele persoane nu știu să își recunoască sentimentele și, mai ales, nu știu cum să le gestioneze, pentru că nu au avut de la cine să învețe asta.

Eu întotdeauna, dar întotdeauna am folosit rețelele sociale ca pe o sursă de inspirație. Dacă la un moment dat nu am mai rezonat cu o persoană sau un subiect, am folosit butonul de unfollow în loc să îi las un comentariu răutăcios și am ieșit, but that’s just me.

În general, persoanele care aduc genul acesta de comentarii răutăcioase sau critici la adresa altor persoane, o fac pentru că la rândul lor se simt neîmpliniți sau că ceva le lipsește, fie încrederea de sine, fie vor să aibă ce are persoana respectivă.

Acest tip de comportament nu este însă neapărat specific platformelor de socializare, chiar dacă aici îl vedem cel mai des. Îl putem întâlni chiar și între prieteni sau colegi de muncă. Atunci când auzi un coleg vorbind de rău un alt coleg care tocmai a primit un compliment sau a fost promovat pe o altă poziție, putem presupune, la fel, că acest lucru a fost alimentat tot de invidie.

Cum spunea și Roxie Nafousi, în a doua carte Manifest, Treci la nivelul următor, primul pas e conștientizarea acestui sentiment, iar al doilea ar fi să descoperi de ce ai reacționat în acest fel și ce ascunde de fapt acest mecanism al tău de autoapărare? Ce îți lipsește și ai dori să ai sau să faci altfel?

Odată ce ai descoperit asta, ai ocazia să faci puțin brainstorming, să îți dai seama care sunt pașii pe care ai putea să îi faci ca să îți satisfaci acel neajuns.

(😔) Mi-ar fi plăcut ca dezvoltarea personală să fi fost un subiect dezbătut în școală sau măcar bunul simț, poate ceva tot s-ar fi prins de unele persoane și nu ajungeam aici…

ro_RO
× Trimite mesaj