Marchez ca de-obicei începutul de an cu o postare despre ce înseamnă pentru mine: ” a better me” / ” un eu mai bun „. Însă anul acesta am pășit puțin mai departe, îmbarcându-mă într-o călătorie sub umbrela școlii de coaching organizată de către NTT Data.
Sunt sigură că multă lume se întreabă ce este coaching sau asociază greșit acest termen cu lumea sportului, dar în cazul de față ne referim la un proces de dezvoltare personală.
Ce este coachingul?
Metaforic vorbind, coachingul reprezintă o călătorie de autocunoaștere, în care coach-ul acompaniază clientul pentru a-și descoperi propriul potențial. Aici, este important să precizăm că relația dintre cei doi este de tipul unui parteneriat, în care coach-ul este un partener de discuție empatic, deschis și curios care îl ajută pe client prin diverse tehnici de coaching să își facă ordine în gânduri și să exploreze noi soluții și alternative la care poate altfel nu s-ar fi gândit.
Mai trebuie menționat faptul că rolul coach-ului nu este de a da sfaturi sau de a fi expert în rezolvarea problemelor pe care clientul le aduce, ci de a-l ajuta să își găsească propriile rezolvări / soluții. Principiul de bază al coachingului fiind încrederea că fiecare om are un potențial infinit și că răspunsul la orice problemă se află în adâncul nostru.
Cum arată o sesiune de coaching?
Orice relație de coaching începe printr-o primă discuție de cunoaștere, prin care atât coach-ul, cât și clientul fac cunoștință, iar coach-ul încearcă să afle cât mai multe informații despre coachee (client) pentru a putea avea un punct de plecare.
Aici se pot discuta și potențiale teme pe care clientul vrea să le abordeze, se comunică ferm clauza de confidențialitate din partea coach-ului și se contractează ședințele de coaching (durata și periodicitatea lor).
Coach-ul poate propune diverse exerciții în cazul în care clientul nu are o viziunea clară asupra unui obiectiv, iar printre cele mai des întâlnite este: ROATA VIEȚII / WHEEL OF LIFE.
Coachee-ul este invitat să deseneze un cerc pe care să îl împartă în 8 felii, fiecare felie fiind dedicată unei categorii din viața fiecărui om (sănătate, familie, finanțe, prieteni, carieră, casă, dragoste, spiritualitate) și să dea o notă de la 1-10 fiecărei categorii. Apoi să facă o listă cu lucrurile pe care și-ar dori să le îmbunătățească la fiecare categorie.
Odată ce această listă este făcută, se poate stabili un subiect / obiectiv la care să se lucreze.
Ce învățăm la școala de coaching?
Ca și teorie, învățăm bazele întregului proces de coaching, etica în coaching, tehnici de ascultare activă, tehnici de coaching, etc. (vezi curicula), dar pe lângă asta, cele mai valoroase mi se par exercițiile practice unde avem ocazia să exersăm încă de la început acest rol de coach cu cazuri reale.
Cum se desfășoară cursul?
Acest curs se desfășoară pe parcursul a 9 luni în care avem 8 module teoretice + 40 de ore de practică și supervizare din partea mentorilor / trainerilor noștri + sesiuni de coaching pe care le vom desfășura în privat fiecare.
Funny thing
Urmăream zilele trecute un episod din podcastul On purpose with Jay Shetty și am început să văd ceva foarte familiar în felul în care purta discuția cu invitatul său.
Folosea chiar una dintre tehnicile de coaching pe care le-am învățat până acum: parafrazarea și reformularea ideilor pe care le-a auzit la interlocutorul său, tocmai pentru a-l invita să pătrundă mai adânc în subiect. Și o făcea extrem de natural, folosindu-se doar de ascultarea activă. Ulterior am căutat mai multe detalii despre el și se pare că și el conduce și promovează propria lui școală de coaching.
Știu că vorbesc deja despre celebrități si bestselleri ai internetului, dar faptul că am regăsit la ei tehnici pe care noi le învățăm, mă face să cred că orice se poate învață prin destul exercițiu și cândva va deveni totul extrem de natural.
Coaching gratuit Cluj-Napoca
Dacă ești interesat să experimentezi o sesiune de coaching gratuită, te aștept cu drag. Te poți programa folosind acest formular.
Până data viitoare, vă urez o primăvară frumoasă și plină de realizări! 🙏🏻