Coachingul, un termen destul de des utilizat în lumea sportului, poate crea confuzii când este întâlnit pentru prima oară. Cum spuneam și în articolul anterior, coachingul ține de dezvoltarea personală a clientului. Coach-ul se angajează intr-o relație de parteneriat cu clientul, în care clientul stabilește care sunt intențiile și obiectivele lui și crează un plan pentru în acea direcție.
”Coachingul presupune schimbare și transformare – Prin coaching se vizează capacitatea omului de a se dezvolta, de a-și schimba comportamentele greșite și de a-și crea noi abordări adaptabile și de succes”. 1 În cadrul procesului de coaching, se pot discuta diverse aspecte pe care dorim să le schimbăm la noi, putem analiza tiparele pe care le avem deja prestabilite și poate cum putem să ieșim din ele, dacă simțim că acestea ne țin pe loc.
Iar cum spuneam și în articolul anterior despre emoții, coachingul acționează și pe plan afectiv, ajutându-ne să ne recunoaștem și să ne înțelegem trăirile și sentimentele pe care le avem în diverse situații și să găsim modalități mai bune prin care să reacționăm.
Pentru a putea înțelege cel mai bine ce presupune coachingul, propun să îi facem o analiză în relație cu celelalte ramuri ”surori” cu care ar putea fi confundat. Acest subiect este foarte frumos prezentat în cartea ”Coaching în organizații – Perry Zeus, Suzanne Skiffington”.
Psihoterapie vs. coaching
În terapie, atenția se concentrează mai mult pe rănile din trecut, în timp ce coachingul, chiar dacă ține cont de ele, nu le explorează în profunzime și îndeamnă clientul să încerce să treacă peste blocaje și să acționeze. (trecut vs. viitor)
Training vs. coaching
În cadrul trainingurilor, agenda și programul sunt stabilite de către trainer, într-un stil de predare convențional, fiind un program destinat mai multor persoane, în timp ce sesiunile de coaching sunt personalizate pentru fiecare client, tema / agenda este aleasă de client iar focusul este pe dezvoltarea personală a clientului (nevoile și țelurile lui).
Mentorat vs. coaching
Mentorii se bazează pe experiența lor într-un anumit domeniu, oferind sfaturi și opinii legate de anumite strategii sau planuri de acțiune, în timp ce în coaching, clientul este pus să dezbată diversele posibilități pe care le are; se așteaptă ca răspunsurile să vină de la el.
Consultanță vs. coaching
Consultanța este de-obicei oferită într-un anumit domeniu, iar scopul lor este să ofere ajutor țintit într-un anumit domeniu, venind cu soluții standard, deja testate, în timp ce coachingul este mai general și poate lua în considerare mai multe aspecte ale vieții clientului, inclusiv probleme de natură personală.
Bineînțeles, există și multe asemănări între cele menționate mai sus, cum ar fi și faptul că psihologia stă la baza conceptului de coaching, iar multe tehnici și modele sunt împrumutate din acest domeniu, sau chiar dacă coach-ul nu este expert în domeniul specific al clientului, acesta este expert în procesul de coaching.
Coaching gratuit Cluj-Napoca
Dacă ești interesat să experimentezi o sesiune de coaching gratuită, te aștept cu drag. Te poți programa folosind acest formular.
- Coaching în organizații – Perry Zeus, Suzanne Skiffington ↩︎