Rezolvarea unor situații dificile sau luarea / amânarea anumitor decizii care ne frământă de un timp îndelungat sunt printre cele mai întâlnite subiecte în lumea coachingului.

Pentru a veni cu un ajutor cât mai concret în provocarea clientului, coach-ul poate alege una sau mai multe tehnici sau instrumente pentru a aduce mai multă claritate în mintea clientului. De exemplu, pe lângă explorarea propriu-zisă a acestei provocări, în care clientul descrie cât mai amănunțit cu ce se confruntă, se poate introduce și o tehnică numită “Analiza SWOT”.

Analiza SWOT

Analiza SWOT este una dintre instrumentele bine cunoscute în domeniul business-ului, dar care poate avea o aplicabilitate la fel de bună și pe plan personal, mai ales în cazul luării anumitor decizii.

Aceasta presupune atât analiza factorilor interni care influențează situația, cât și a celor externi.

Factori interni:

  • (S)trengths – o listă punctelor forte sau plusurilor pe care individul le are și pot care pot reprezenta reale beneficii în situația discutată;
  • (W)eaknesses – punctele slabe – arii care trebuiesc îmbunătățite, aici putem vorbi atât despre aptitudini sociale sau cât și tehnice.

Factori externi:

  • (O)pportunities – Un brainstorming / o listă a oportunităților pe care le putem avea dacă facem pasul în direcția respectivă;
  • (T)hreats – posibile amenințări sau pericole care pot apărea, care chiar dacă nu depind de noi, le putem lua în considerare și putem întocmi un plan care să ne ajute să evităm proactiv situațiile respective.

Odată ce aceste lucruri sunt puse pe foaie, clientul și coach-ul au o bază bună de pe urma căruia pot începe să clădească un plan de acțiune, ținând cont de:

  • atuurile care trebuie scoase în evidență,
  • aspectele care trebuie îmbunătățite,
  • potențialele impedimente care ar putea apărea.

Dacă ar fi să menționăm și alte tehnici folosite în rezolvarea problemelor, aici se numără și brainstorming-ul, analiza cost-beneficiu, analiza câmpului de forțe, setarea de obiective SMART, etc, pe care le voi aborda într-un articol viitor.

Coaching gratuit

Până atunci, dacă ești curios să vezi cum se aplică aceste instrumente pe o problemă reală, te invit la o discuție gratuită de coaching.

O săptămână frumoasă!

ro_RO
× Trimite mesaj